Πλανήτης Γη vs Διαπλανητικά Σβάλμπαρντ
Ταξίδι στην κορυφή της Γης
Το βορειότερο κατοικήσιμο και επισκέψιμο μέρος του πλανήτη μας, το Αρχιπέλαγος των Νήσων Σβάλμπαρντ και Γιαν Μάγιεν. Μιλάμε για πολύ πιο βόρεια από την Ισλανδία! Τσεκ την επόμενη εικόνα για location.
Κάναμε μια σύντομη στάση στο Τρόμσο (άλλο υπέροχο μέρος από εκεί! Αν δεν έχεις πάει, τώρα είναι η ευκαιρία σου) για έλεγχο διαβατηρίων (γιατί ναι μεν το Σβάλμπαρντ ανήκει στο Βασίλειο της Νορβηγίας αλλά είναι εκτός ζώνης Σένγκεν). Στη συνέχεια πήραμε την τελευταία πτήση για ..την κορυφή. Η προσγείωση μας στο Λόνγκγιαρμπίεν, την «πρωτεύουσα» των Σβάλμπαρντ, 1:30 ώρα το μεσημεράκι σε μια Παρασκευή, κυριολεκτικά ..Black. Ο υπόλοιπος κόσμος γιόρταζε την «εμπορικής φύσεως» Black Friday. Εμείς την γιορτάσαμε με τον αλτέρνατιβ δικό μας τρόπο, καθώς τα μόνα φώτα που βλέπαμε ήταν αυτά του αεροδρομίου!
Σβάλμπαρντ – για την ιστορία
Πριν έρθουμε εδώ, μελετήσαμε φυσικά πρώτα απ’ όλα για την ιστορία αυτού του τόπου. Και αυτά που μάθαμε ήταν τα εξής: Το Λόνγκγιαρμπίεν πηγάζει από το όνομα του Αμερικανού επιχειρηματία Τζον Μονρό Λόνγκγιερ (Longyear). Ο κύριος αυτός πάτησε το πόδι του για πρώτη φορά το 1901 στο Σπιτσμπέργκεν για να κάνει τις διακοπές του. Εκεί λοιπόν ανακάλυψε τις προοπτικές του τόπου για εξόρυξη άνθρακα και αποφάσισε να τις αξιοποιήσει. Έτσι, ίδρυσε τον οικισμό. Παρόλ’ αυτά, την επίσημη ανακάλυψη του τόπου την οφείλουμε στον Γουιλιέλμο Μπαρέντς (Willem Barentsz), έναν Ολλανδό εξερευνητή – θαλασσοπόρο. Ο Γουλιέλμος Μπαρέντς ξεκίνησε το ταξίδι του από την Ολλανδία μέσω θαλάσσης το 1596 με σκοπό να ανακαλύψει τον θαλάσσιο δρόμο για την Κίνα. Μπορεί στην Κίνα να μην έφτασε ποτέ όμως συνάντησε μια σειρά παγόβουνων ανάμεσα στα οποία ήταν και τα νησιά Σβάλμπαρντ. Από εκεί πήρε το σημερινό της όνομα και η θάλασσα Μπαρέντς.
Μάθαμε επίσης ότι το όνομα «Σβάλμπαρντ» στα αρχαία Νορβηγικά σημαίνει «κρύες ακτές». Κάτι καταλάβαμε.
Τι να κάνεις στα Σβάλμπαρντ
Αρχικά, έχεις την επιλογή να μην κάνεις απολύτως τίποτα και να απολαμβάνεις απλώς την ηρεμία του τόπου και τη φύση τριγύρω. Εξάλλου αυτό το αισθάνεσαι με το που πατάς το πόδι σου εδώ, καθώς ο χρόνος σταματά. [Εμείς νιώσαμε έντονα την ψυχή να μπαίνει σε άλλη τροχιά, διαπλανητική. Μην ανησυχείς όμως! Είμαστε ακόμα ζωντανοί, στη σκηνή, σα ροκ συγκρότημα!]
Αν είσαι όπως εμείς όμως και σου αρέσουν οι δραστηριότητες, υπάρχουν πάρα πολλά που μπορείς να κάνεις. Από περπάτημα στα γύρω βουνά (ναι, ακόμα και με χιόνια), εξερεύνηση σπηλαίων στους παγετώνες, βόλτες με έλκυθρο με οδηγούς σιβηριανά huskies, δείπνο σε καλύβες στη μέση του πουθενά με θέα το κορίτσι μας, την Αουρόρα την Μπορεάλις (στα Σβάλμπαρντ μας κάνει την χάρη πιο συχνά από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη), επίσκεψη στο μοναδικό ενεργό ορυχείο της περιοχής μέχρι και κανόε καγιάκ στον αρκτικό ωκεανό.
Αν είσαι από τις alter ψυχές, που αγαπούν και το διάβασμα, συστήνω ανεπιφύλακτα την βιβλιοθήκη στο Λόνγκγιαρμπίεν, την επονομαζόμενη Kulturhuset. Κάντο εικόνα. Στην Ελλάδα είναι Δευτέρα. Στα Σβάλμπαρντ είναι μια Δευτέρα πρωί που μοιάζει με βράδυ Κυριακής όπου είσαι αραχτ@ σε μια από τις ανετότατες πολυθρόνες της κεντρικής βιβλιοθήκης του Λόνγκγιαρμπίεν. Πίνεις το chai latte σου και απολαμβάνεις την ησυχία του τόπου διαβάζοντας το αγαπημένο σου βιβλίο ή απλώς παρατηρώντας τους ντόπιους. Δεν είναι τυχαίο που όλοι διατηρούν ένα πηγαίο χαμόγελο στο πρόσωπο τους. Ηρεμία, επιμόρφωση και you-time! Το τέλειο recharge.
Στη πρώτη μας μέρα στα Σβάλμπαρντ μια κοπέλα έχασε το ένα της γάντι και ο Vigo, o οδηγός μας, πρότεινε να ρίξουμε μια ματιά στο Bruktikken μήπως βρούμε όχι μόνο γάντι αλλά και άλλα πράγματα που μπορεί να μας φανούν χρήσιμα, και που μπορούμε να πάρουμε από εκεί for free. Ναι, σωστά υποψιάζεσαι, εντελώς δωρεάν.
Τα λέμε εμείς ότι στα Σβάλμπαρντ βλέπεις τον κόσμο από άλλη οπτική!!
Πήγαμε λοιπόν στο σπίτι Bruktikken και είχαμε την πρώτη μας γνωριμία με την no shoe policy του τόπου.
Μικρή παρένθεση εδώ για να σου εξηγήσουμε τι εννοούμε με αυτό.
Παλιά ήταν παράδοση εδώ να βγάζεις τα παπούτσια σου πριν μπεις σε ένα κτίριο, για να μην σκορπίζεις παντού σκόνη από κάρβουνο. Αυτή η παράδοση υπάρχει ακόμη, οπότε στα περισσότερα ξενοδοχεία, μουσεία και χώρους εργασίας είναι φυσιολογικό να βγάζεις τα παπούτσια σου. Σε ορισμένα μέρη υπάρχει η δυνατότητα μάλιστα να δανειστείς παντόφλες σπιτιού ή Crocs -εκτός αν φέρεις τις δικές σου. Κλείνει η παρένθεση.
Το Bruktikken λοιπόν είναι ένα κοινοτικό κατάστημα μεταχειρισμένων ειδών στο Λόνγκγιαρμπίεν και διευθύνεται από την περιβαλλοντική ομάδα φοιτητών του UNIS (Πανεπιστημιακό κέντρο των Σβάλμπαρντ. Ναι, υπάρχει και Πανεπιστήμιο εδώ). Σε αυτό το κατάστημα μπορείς να προμηθευτείς δωρεάν μεταχειρισμένα ρούχα, κουρτίνες, σεντόνια, βιβλία και άλλα πράγματα. Μπορείς επίσης να δωρίσεις μεταχειρισμένα αντικείμενα ή ρούχα που δεν χρειάζεσαι πια. Μας άρεσε.
Κάτι άλλο που όχι απλά μας άρεσε, μας ξετρέλανε και για το οποίο νιώσαμε τεράστια ευλογία που επισκεφτήκαμε το μέρος την τελευταία Κυριακή του Νοέμβρη ήταν η ευκαιρία που είχαμε να παρευρεθούμε σε μια γιορτή πολύ σπέσιαλ. Εκεί όπου όλοι οι ντόπιοι μαζεύονται στο Huset, ένα community house έξω από το κέντρο της πόλης, και ξεκινούν την πορεία τους προς το ορυχείο νο. 2, γνωστό και ως ορυχείο του Άγιου Βασίλη. Κάνουν μια στάση εκεί και τα παιδάκια της περιοχής ρίχνουν τα γράμματα τους στο ταχυδρομικό κουτί με τελικό παραλήπτη φυσικά τον Άγιο Βασίλη!!!
Στη συνέχεια, περπατούν μέχρι το κέντρο της πόλης και την κεντρική πλατεία, κρατώντας πύρινες δάδες, όπου ακολουθεί το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Και όλα αυτά υπό τη συνοδεία της παιδικής και ενήλικης χορωδίας, και με ένα ποτηράκι ζεστό καφέ με brandy για να διατηρείται στο σώμα η απαραίτητη θερμοκρασία! Υπέροχη εμπειρία.
Τι να φας στα Σβάλμπαρντ
Φθάνοντας στο βορειότερο μέρος του πλανήτη, έχεις την μοναδική εμπειρία του να φας στο βορειότερο εστιατόριο του πλανήτη, να πιείς την special Jul μπυρίτσα (Winter Ale) στην βορειότερη pub του πλανήτη και να δοκιμάσεις γλυκά και διαφορετικές γεύσεις latte στην βορειότερη σοκολατερί του πλανήτη.
Εμείς φάγαμε γευστικότατη pizza στο εστιατόριο Kroa, fish & chips και νοστιμότατες σαλάτες και burgers στην Pub Barentz του Radisson, του ξενοδοχείου όπου διαμέναμε και δοκιμάσαμε ωραιότατα γλυκά στην σοκολατερί – bakery Fruene, απ’ όπου πήραμε και σοκολατάκια σε σχήμα πολικής αρκούδας (σε αυτή τη μορφή τις συμπαθήσαμε περισσότερο!!). Εδώ βρήκαμε και πολύ ωραία και ιδιαίτερα αναμνηστικά προϊόντα του τόπου, στο gift shop που υπάρχει ανάμεσα στα τραπέζια. Πιο συγκεκριμένα, από μάλλινες κουβέρτες και παπούτσια ή παντόφλες μέχρι χειροποίητα σαπούνια και προϊόντα περιποίησης.
Αξιοθέατα
Γενικά, προτείνουμε ένα τρίωρο tour με λεωφορείο το οποίο θα σου δώσει μια πολύ καλή εικόνα και πολλές χρήσιμες πληροφορίες για την περιοχή.
Στο τουρ αυτό συμπεριλαμβάνονται διάφορες στάσεις. Αρχικά μια στάση στη μέση του πουθενά εκτός Λόνγκγιαρμπίεν, για να βγει η instagramική φωτό με την πινακίδα η οποία γράφει στα Νορβηγικά “Gjelder hele Svalbard” και προειδοποιεί ουσιαστικά για την ύπαρξη πολικής αρκούδας σε ολόκληρη την περιοχή Λόνγκγιαρμπίεν. Μια ακόμα στάση στον Δορυφορικό Σταθμό καθώς επίσης και στην πασίγνωστη Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων. Όχι, δεν μπορείς να μπεις μέσα. Είναι επισκέψιμο μόνο από συγκεκριμένους επιστήμονες για προφανείς λόγους.
Και μιας και είσαι εδώ, δεν μπορείς να παραλείψεις μια βόλτα στο Μουσείο.
Το Μουσείο των Σβάλμπαρντ σου δίνει μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσεις την πλούσια ιστορία του τόπου. Κι όμως. Από την εποχή των δεινοσαύρων, και τους trappers (δεν είναι αυτό που νομίζεις) της Ρωσίας, ή αλλιώς «παγιδευτές» όταν το Λόνγκγιαρμπίεν ήταν μια πόλη με εταιρείες. Τα εκθέματα ενθουσιάζουν τόσο τους ενήλικες όσο και τους μικρούς εξερευνητές. Θα τολμούσες να συρθείς μέσα στο ορυχείο; Να ανακαλύψεις τον παλαιοντολόγο μέσα σου και να βρεις τον Spitrasaurus, ένα είδος σαύρας που απαντάται μόνο στο Spitsbergen; Όπως και να έχει, μια επίσκεψη σου στο μουσείο αξίζει.
Αν τύχει να βρίσκεσαι στο Λόνγκγιαρμπίεν την Κυριακή το πρωί αξίζει μια επίσκεψη στην εκκλησία της πόλης, γνωστή και ως Svalbard kirke. Ειδικά εάν είσαι religious ψυχή ή ακόμα και μόνο για την εμπειρία. Για τις ώρες της λειτουργίας καλό θα ήταν να κάνεις από πριν μια ερώτηση στο ξενοδοχείο για σίγουρα.
Η εκκλησία γενικά είναι ανοιχτή για όλους. Μετά από μια μεγάλη πεζοπορία το μέρος προσφέρει ξεκούραση, ζεστασιά (βασικό) και χάζεμα του όμορφα σχεδιασμένου εσωτερικού χώρου.
Πολική αρκούδα
Η ατραξιόν της περιοχής #νοτ. Γενικά είναι στη γύρα, είναι μεν ογκώδης αλλά παρόλα αυτά ταχύτατη και πεινάει πολύ. Σου προτείνουμε να ακολουθήσεις την γενική οδηγία που ισχύει για τους κατοίκους αλλά και ακόμα περισσότερο για τους τουρίστες. Να τριγυρίζεις μόνο μέσα στα όρια της πόλης και ποτέ μόν@ ή άοπλ@ έξω από τα όρια αυτής. Προσοχή λοιπόν, για να πάει όντως καλά αυτό.
Σε απόσταση αναπνοής από τον Βόρειο Πόλο, τα συναισθήματα που αναδύονται σε αυτό το μέρος είναι απλά μοναδικά.
Έτοιμ@ για την ΥΠΕΡ ταξιδάρα της ζωής σου, μια αληθινή εμπειρία ζωής;
Ακόμα το σκέφτεσαι; Come along. Φύγαμε.