fbpx
fun-facts-iceland-viking

10 περίεργα πράγματα για τους Ισλανδούς και την Ισλανδία

Θες να μάθεις 10 περίεργα πράγματα για τους Ισλανδούς και την Ισλανδία; Θες θες…….

Έρθεις ή δεν έρθεις μαζί μας σε ένα μοναδικό road trip στην Ισλανδία (δημοκρατία έχουμε, αλλά έλα, πάρ’ το απόφαση πια), θα τρελαθείς με το που διαβάσεις κάποια από τα πιο περίεργα πράγματα για τη χώρα του πάγου και της φωτιάς αλλά και τον ίδιο τον λαό της Ισλανδίας, τους φοβερούς σε όψη Βίκινγκς, με την ζεστή όμως καρδιά και το ιδιαίτερο χιούμορ. Διάβασε παρακάτω τα “fun facts” που συγκεντρώσαμε για σένα.

Ηφαίστειο κατά τη διάρκεια της έκρηξης - Ισλανδία
Ηφαίστειο Ισλανδία

Φαν φακτ 1

Είναι κυριολεκτικά η χώρα του Πάγου και της Φωτιάς

Θα μπορούσε να είναι ακόμη ένα προϊόν μάρκετινγκ, καθώς εκεί γύρισαν κάποιες σκηνές οι παραγωγοί του Game of thrones, αλλά όχι. 

Η αλήθεια βρίσκεται στους αριθμούς. Παγετώνας καλύπτει πάνω από το 10% της επιφάνειας της Ισλανδίας, και μάλιστα, ο πιο μεγάλος, ο Vatnajökull, τυχαίνει να είναι και ο πιο μεγάλος παγετώνας της Ευρώπης. Όσον αφορά την φωτιά, στην Ισλανδία υπάρχουν περισσότερα από 30 ενεργά ηφαίστεια διασκορπισμένα στην επικράτεια της. Μοναδικός συνδυασμός.

 

Καρτούν Viking σε Αρκτικό τοπίο

Φαν φακτ 2 

Τελευταία ανακαλύφθηκε, πρώτη όμως ίδρυσε Κοινοβούλιο

Παρότι η ανακάλυψη της γύρω στο 870 μ.Χ., την καθιστά ως την νεότερη κατοικήσιμη χώρα στον κόσμο, η Ισλανδία με την ίδρυση του Κοινοβουλίου της στο μακρινό 930 μ.Χ., δίνει την πρωτιά με ένα από τα πιο παλιά Κοινοβούλια παγκοσμίως. 

 

Φαν φακτ 3

Είναι πρώτη στις πρωτιές

Μιας και μιλήσαμε για πρωτιά, η Ισλανδία μετράει πολλές καλές θέσεις (μέσα στην πρώτα 4άδα) σε πολλές λίστες, από εκείνες που η Ελλάδα βλέπει την κορυφή από τον πάτο. Για παράδειγμα, παραμένει πάντα στις πρώτες θέσεις όσον αφορά την ασφάλεια, το βιοτικό επίπεδο, την οικονομική ελευθερία, την αποδοτικότητα της Κυβέρνησης και άλλα τέτοια ωραία.

 

Φαν φακτ 4

Είναι army free

Αν εξαιρέσεις τα 200 άτομα που έχουν προσλάβει για να παίζουν κλέφτες και αστυνόμους, ώστε να δικαιολογούν τον μισθό τους, κατά τα άλλα δεν θα βρεις ούτε στρατό ξηράς, μήτε ναυτικό, μήτε αεροπορία. 

 

Μωρό σε κούνια κοιμάται σε αρκτικό τοπίο

Φαν φακτ 5

Τα μωρά έξω, οι γονείς μέσα

Αποκύημα της ανωτέρω ασφάλειας και χαμηλής εγκληματικότητας είναι η συνήθεια τα παιδιά να κοιμούνται, κυρίως το καλοκαίρι, έξω στην αυλή, μόνα τους. Το συναίσθημα του φόβου είναι κάτι μακρινό, κάτι για το οποίο έχουν φροντίσει οι Ισλανδοί. Εύγε!

 

Mcdonalds logo cry

Φαν φακτ 6

Όσο και αν ψάξεις, McDonald’s δεν θα βρεις

Αν κάτι μας έχει εντυπωσιάσει στην Ισλανδία, είναι η απουσία μεγάλων πολυεθνικών. Όχι ότι δεν πλησίασαν. Πήγαν, είδαν και απήλθαν. Το 2008 με την πτώχευση του τραπεζικού τους συστήματος οι πιο πολλές έφυγαν και ανάμεσα τους και τα McDonald’s, των οποίων το τελευταίο burger που πουλήθηκε το 2009, εκτίθεται στο Εθνικό τους Μουσείο.

 

Mosquito free logo - Iceland Background

Φαν φακτ 7

Λείπουν κάποιοι κρίκοι από την ζωική αλυσίδα τους

Και τι εννοώ; Δεν υπάρχουν μήτε φίδια, μήτε κουνούπια, μήτε αρκούδες, μήτε δηλητηριώδη έντομα. Κοινώς δεν υπάρχει επικίνδυνο ζώο πάνω ή κάτω από το έδαφος της Ισλανδίας (λογικό, που να επιβιώσει;). Ωστόσο, αν σε παρηγορεί και σε εξιτάρει, μπορείς να δεις πολύ εύκολα μια Αρκτική αλεπού.

 

Womman sitting next to sitting statue at Tjarnargata 30 Reykjavik
Sitting Statue at Tjarnargata 30, Reykjavik

Φαν φακτ 8

Είναι πολύ intellectual τύποι

Για του λόγο το αληθές, 1 στους 10 έχει εκδώσει τουλάχιστον ένα βιβλίο. Με λίγα λόγια, όταν δεν πλέκουν πουλόβερ σε κάποια μπυραρία, θα τους βρεις να γράφουν ένα βιβλίο. Έτσι απλά…

 

Φαν φακτ 9

Μόνο ενικός  

Αν δεις την Bjork σε ένα σοκάκι του Ρέικιαβικ, μην τολμήσεις να την πεις κυρία Bjork, έχεις τελειώσει. Ξέρεις γιατί; Γιατί οι Ισλανδοί είναι τόσο άνετοι, που προσφωνούν ο ένας τον άλλον, ακόμη και τον Πρόεδρο της χώρας, με το μικρό του όνομα. Αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού ουσιαστικά δεν έχουν επίθετα. Τα επίθετα τους προέρχονται από το όνομα του πατέρα τους και διαφέρει η κατάληξη από άνδρα σε γυναίκα. Άρα ένας αδερφός με την αδερφή του δεν θα έχουν ποτέ το ίδιο επώνυμο.

 

Καρτούν με αρχαίο έλληνα και βικινγκ δίπλα δίπλα. Από πάνω πίνακας σκορ με 1 - 0 επί της Ελλάδας

Φαν φακτ 10

Ελλάδα – Ισλανδία = 1

Στο μόνο πράγμα που ίσως νικάμε στα περίεργα πράγματα την Ισλανδία είναι στην πιο μεγάλη λέξη που έχει καταγραφεί.

Η μεγαλύτερη ισλανδική λέξη είναι η “vaðlaheiðarvegavinnuverkfærageymsluskúraútid-yralyklakippuhringur” με  “μόλις” 64 γράμματα, χωρίς να ξέρουμε τι σημαίνει, ενώ η μεγαλύτερη στον κόσμο είναι ελληνική από το έργο «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη και την αποτελούν 172 γράμματα, 27 συνθετικά και 78 συλλαβές! 

Σου μιλώ για την “Λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδρι-μυποτριμματοσιλφιολιπαρομελιτοκατα-κεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλε-κτρυονοπτοπιφαλλιδοκιγκλοπελειολαγῳοσι-ραιοβαφητραγανοπτερυγών”

Beat that Icelanders…..