fbpx
10 πράματα για τα νησιά φερόες

7 πράματα που ίσως δεν γνώριζες για τα Νησιά Φερόε

Τα νησιά Φερόες είναι περίτεχνα τοποθετημένα, ανάμεσα από την Νορβηγία και την Ισλανδία, καταμεσής του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού. Αποτελούνται από ένα παζλ 18 ηφαιστειακών νησιών και προσφέρουν τοπία εξωπραγματικής ομορφιάς.

 

1. Νιώθεις ασφαλής, παρόλο που δεν υπάρχουν φυλακές

Τα Νησιά Φερόες είναι ένα από τα ασφαλέστερα μέρη της Γης. Τόσο ασφαλές, που δεν υπάρχει φυλακή. Όσοι κρατούμενοι πρέπει να εκτίσουν ποινή μεγαλύτερη του 1.5 έτους, πρέπει να μεταφερθούν στη Δανία. Για μικρότερες ποινές, υπάρχει ένα κέντρο κράτησης (του οποίου η στέγη είναι καλυμμένη με τύρφη) και βρίσκεται στο Mjørkadalur.

2. Υπάρχουν περισσότερα πρόβατα από ότι άνθρωποι

Δεν είναι τυχαίο, ότι το όνομα των Νήσων Φερόε, Faroes στα (τι γλώσσα μιλάνε εκεί), σημαίνει Νησιά των προβάτων. Ο αριθμός των ανθρώπων, που κατοικούν εκεί δεν ξεπερνάει τις 50.000, ενώ τα πρόβατα υπολογίζονται περίπου στις 70.000. Αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του πολιτισμού και της ιστορίας της χώρας και υπήρξαν ανέκαθεν σύμβολο των Νήσων Φερόε, καθώς υπάρχουν και στο εθνόσημο της χώρας, από τον 15ο αιώνα.

3. Μα που πήγαν όλα τα φανάρια?

Λαμβάνοντας υπόψη το μικρό πληθυσμό της χώρας, είναι απίθανο να δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα. Συνεπώς, είναι λογικό σε ολόκληρη τη χώρα να υπάρχουν μόλις.. τρία φανάρια! Μάλιστα όχι μόνο βρίσκονται και τα τρία στο Torshavn, την πρωτεύουσα, αλλά είναι και στον ίδιο δρόμο.

Πόλη Torshavn, πρωτεύουσα νήσων Φερόες

4. Δωρεάν λεωφορεία για όλους και σχεδόν…δωρεάν ελικόπτερα!

Τα λεωφορεία στο Torshavn είναι δωρεάν για όλους, καθώς η μετακίνηση θεωρείται βασική ανάγκη. Η γενναιοδωρία της κυβέρνησης, όμως δε σταματά εκεί. Τα ελικόπτερα, που εξυπηρετούν απομακρυσμένα νησιά επιδοτούνται σε μεγάλο βαθμό για τον τοπικό πληθυσμό, αλλά και για τους τουρίστες. Με αυτόν τον τρόπο όλοι μπορούν να κάνουν μερικές από τις εκπληκτικές βόλτες της ζωής τους με τη δημόσια συγκοινωνία, η οποία μπορεί να κοστίσει περίπου 17€!

Σπίτι με γρασίδι στην οροφή - Φερόες

5. Ο τηλεφωνικός αριθμός του Πρωθυπουργού βρίσκεται στον τηλεφωνικό κατάλογο.

Η δική μας γνωστή φράση: “τα παράπονά σου στον Δήμαρχο”, στα νησιά Φερόες παίρνει κυριολεκτική σημασία, καθώς ο καθένας μπορεί να βρει το τηλέφωνο του ίδιου του Πρωθυπουργού στον κοινό, τηλεφωνικό κατάλογο.

Φερόες υπόγειο τούνελ
Το τούνελ που ενώνει τα 2 από τα πιο γνωστά νησιά © Olavur Frederiksen

6. Ο πρώτος υποθαλάσσιος κυκλικός κόμβος παγκοσμίως.

Πρόκειται για ένα τούνελ συνολικού μήκους 11 χιλιομέτρων, το οποίο μειώνει δραματικά το χρόνο ταξιδιού από την πρωτεύουσα Torshavn προς την πόλη Runavik. Πιο συγκεκριμένα η διαδρομή γίνεται πλέον σε μόλις 16 λεπτά, από 1 ώρα και 14 λεπτά που ήταν στο παρελθόν.

G festival Φερόες, νυχτερινή φωτογραφία
G festival Νησιά Φερόες

7. G! Festival

Αποτελεί ένα 3ήμερο, εναλλακτικό, μουσικό φεστιβάλ και λαμβάνει χώρα σε μια από τις πιο ιδιαίτερες τοποθεσίες στον κόσμο, στο χωριό Syðrugøta. Ολόκληρη η περιοχή θεωρείται ένα φυσικό αμφιθέατρο, καθώς βρέχεται από τον ωκεανό και ταυτόχρονα περικλείεται από βουνοκορφές διακοσμημένες με γρασίδι. Έχει φιλοξενήσει καλλιτέχνες, όπως ο Rag n’ Bone Man, οι Monophonics, οι Kaleo, οι Arch Enemy και πολλά ακόμα μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας, μουσικής σκηνής.

Εφόσον πρόκειται για ένα καλοκαίρινο φεστιβάλ, ο καιρός είναι στις υψηλότερες θερμοκρασίες και οι σκηνές στήνονται στην παραλία. Το τοπίο δε θα μπορούσε να είναι πιο ειδυλλιακό, σε ένα από τα πιο επικά φεστιβάλ.