fbpx
Iceland safest country

Ισλανδία: Η πιο ασφαλής χώρα για να ταξιδέψεις

Η Ισλανδία φημίζεται για την εξωπραγματική ομορφιά της. Αυτή τη φορά όμως, δεν διεκδικεί κάποιον τίτλο ομορφιάς.

Ο οργανισμός International SOS, της έδωσε το στέμμα της «Μις Ασφαλέστερη Χώρα», παγκοσμίως..

..και κατά συνέπεια, το πράσινο φως για εσένα, ταξιδιάρα ψυχή, για να την επισκεφθείς.

Τα αγαπημένα μας αξιοθέατα σε όλον τον κόσμο άρχισαν και πάλι να μας καλωσορίζουν σταδιακά το ένα μετά το άλλο. Είναι αλήθεια βέβαια, πως συνεχίζει να επικρατεί μια επιφυλακτικότητα στον ορίζοντα ως προς τα ταξίδια. Τα μέτρα που έχουν πάρει οι κυβερνήσεις σίγουρα επηρεάζουν την καθημερινότητα στην οποία συνηθίσαμε μέχρι τώρα. Ακόμα και μια βόλτα στις αγορές κάποιας ευρωπαϊκής πόλης, μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις και να τηρούμε τους κανόνες που έχει ορίσει το κάθε κράτος.

Ρέικιαβικ Ισλανδία
Ρέικιαβικ Ισλανδία

Εάν όμως υπάρχει ένας προορισμός που μπορεί να μετατραπεί σε μια ιδανική απόδραση από το Covid-19, αυτός είναι η Ισλανδία. Πρόσφατα έχει κερδίσει πολλές επιδοκιμασίες σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης και την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Έτσι όμως κατάφερε να διατηρήσει το ξέσπασμα του υπό έλεγχο. Και μάλιστα άνευ επιβολής τραγικών και ακραίων μέτρων.

 

Πώς το πέτυχε αυτό;

Η Ισλανδία άρχισε να αντιμετωπίζει τον Covid-19 από τον Φεβρουάριο, δηλαδή πολύ πριν φτάσει στο νησί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Επιπλέον, έκανε μαζικά και πολυάριθμα τεστ ακόμη και σε άτομα που δεν εμφάνισαν συμπτώματα του ιού. Είναι ενδεικτικό μάλιστα πως έχει κάνει τα περισσότερα κατά κεφαλή τεστ από οποιαδήποτε άλλη χώρα! Με τον εντοπισμό και την απομόνωση των ατόμων θετικά σε Covid-19, η Ισλανδία κατόρθωσε να αποφύγει ένα γενικό lock down. Ταυτόχρονα, περιόρισε και τη διασπορά. Το αποτέλεσμα είναι ένα έθνος με μόνο 1.802 περιπτώσεις και 10 θανάτους. Το εκτιμώμενο ποσοστό θνησιμότητας από τον ιό είναι 0,6%, πολύ χαμηλότερο από αυτό της Γαλλίας, της Ιταλίας ή της Σουηδίας.

Παρόλο που πολλές φορές η Ισλανδία έχει αποδείξει πως είναι μία από τις πιο όμορφες χώρες στον κόσμο με αδιαμφισβήτητη, εξωπραγματική ομορφιά, (δείτε εδώ γιατι) αυτήν τη φορά μας προκαλεί να τη θαυμάσουμε για ένα διαφορετικό λόγο, αυτόν που τη θέλει ως την ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο για να ταξιδέψει κανείς, όπως βραβεύτηκε από τον οργανισμό International SOS.

Ο οργανισμός International SOS, έχει δημιουργήσει έναν διαδραστικό χάρτη, όπου προβλέπει τα ασφαλέστερα και πιο επικίνδυνα μέρη ανά τον κόσμο, για να ταξίδια κάθε είδους, με βάση τις υποδομές κάθε χώρας, αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν σε κάποιον ταξιδιώτη σε επίπεδο υγείας και προσωπικής ασφάλειας.

Χάρτης οργανισμού παγκόσμιας ειρήνης
Χάρτης οργανισμού παγκόσμιας ειρήνης

 

Η κατάταξη όλων των υποψήφιων χωρών σε διάφορες κατηγορίες κινδύνου έχει ως εξής: ασήμαντος, χαμηλός, μεσαίος, υψηλός και ακραίος. Η επισήμανση για τις χώρες χαμηλού κινδύνου είναι με πράσινο χρώμα, μεσαίου κινδύνου με κίτρινο, υψηλού κινδύνου με πορτοκαλί ενώ πολύ υψηλού κινδύνου με κόκκινο. Η επισήμανση με μωβ αφορά στις χώρες «μεταβλητού» κινδύνου.

O οργανισμός International SOS διενήργησε ανάλυση κινδύνου αναφορικά με:

την πολιτική βία, τις κοινωνικές αναταραχές, τα βίαια εγκλήματα, την ευρωστία των μέσων μαζικής μεταφοράς, τις εργασιακές σχέσεις, την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών ασφαλείας, την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την ευαισθησία της χώρας σε φυσικές καταστροφές.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης ανέφερε τις ακόλουθες χώρες που προέκυψαν ως τις ασφαλέστερες στον κόσμο:

10 ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο

  1. Ισλανδία 
  2. Νέα Ζηλανδία
  3. Πορτογαλία
  4. Αυστρία
  5. Δανία
  6. Καναδάς
  7. Σιγκαπούρη
  8. Σλοβενία
  9. Ιαπωνία
  10. Τσεχική Δημοκρατία

Όμως για την Ισλανδία, δεν είναι η πρώτη φορά που της απονέμεται αυτός ο τίτλος, αφού και για το προηγούμενο έτος το Global Finance Magazine κατέταξε το νησί ως την «ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο για το 2019», ενώ είχε κερδίσει τον τίτλο και για το 2018, όπου μπορείς να διαβάσεις εδώ περισσότερες πληροφορίες.

Η κορυφαία θέση της Ισλανδίας κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Πρώτον, έχει πολύ χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας, έχει χαμηλό ποσοστό κατά κεφαλήν δολοφονίας, διατηρεί ανεπτυγμένη οικονομία και ανεπτυγμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, είναι μία από τις 10 πιο ασφαλείς χώρες για ταξιδιώτες ️‍ LGBTQ στη λίστα «Οι πιο επικίνδυνες (& ασφαλέστερες) χώρες για LGBTQ + Travel in 2019»

Αναφορικά μόνο, τα πιο επικίνδυνα μέρη στη γη για το 2020, σύμφωνα με το Travel Risk Map, είναι η Λιβύη και η Σομαλία.

Σίγουρα οι δύο τελευταίες χώρες θα κάνουν πολύ καιρό να μας δουν. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ισλανδία να μας περιμένει για πολύ ακόμα!