fbpx
Βουνό Vestrahorn

Ισλανδία – Όσα μας εντυπωσίασαν

Θα μπορούσαμε να μιλάμε μέρες για το καλύτερο ταξίδι της ζωής μας, μέχρι τώρα, το roadtrip που κάναμε με το Altervan στην Ισλανδία. Επειδή όμως δε θα μας έφτανε μόνο ένα άρθρο μαζέψαμε σε κατηγορίες αυτά που μας εντυπωσίασαν περισσότερο και σου τα παραδίδουμε. Πάμε λοιπόν!

Τα τοπία και οι εναλλαγές
Ό,τι και να έχεις διαβάσει, όσα βίντεο και φωτογραφίες και να έχεις δει, τα τοπία στην Ισλανδία είναι 1000 φορές καλύτερα όταν τα βλέπεις με τα μάτια σου. Επίσης, είναι κάτι που δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια. Το πρώτο πράγμα που θέλω να κάνω είναι να χρησιμοποιήσω τα χέρια μου, για να με βοηθήσουν στην περιγραφή. Πώς αλλιώς θα σου δώσω να καταλάβεις τα απέραντα λιβάδια τύρφης, σχηματισμένα από αναρίθμητα μικροσκοπικά, στρογγυλά βουναλάκια, σαν σκυμμένα, καμπουριαστά ανθρωπάκια που αναμένουν ένα σκούντηγμα για να σηκωθούν; Όπως επίσης και για τα μικρά χαμηλά σπιτάκια, η σκεπή των οποίων έχει ένα παχύ στρώμα τύρφης, κάνοντας το να μην ξεχωρίζει από το γύρω λιβάδι. Ή για τις τεράστιες εκτάσεις μαύρης, βραχώδους λάβας σε άγρια σχήματα με κοφτερές άκρες και καλυμμένη σε όλο της το μήκος με βρύα και λειχήνες; Κι όλα αυτά σε ένα γρήγορα εναλλασσόμενο σκηνικό. Κάθε λίγα χιλιόμετρα και κάτι διαφορετικό, μια στροφή και η άλλη μεριά του βουνού όχι μόνο δεν έχει χιόνια, αλλά χρυσαφίζει από τον ήλιο που πέφτει γλυκά πάνω του.

Ισλανδία - Ηφαιστειακό έδαφοσ
Ισλανδία – Ηφαιστειακό έδαφος

Τα τρολς
Στην Ισλανδία το 80% του πληθυσμού πιστεύει στα τρολς! Σου φαίνεται τρελό έτσι; Κι όμως. Αν βρεθείς στο νησί και δεις τα εκπληκτικά τοπία, όλα βγαλμένα από σκηνές άγριου παραμυθιού με το καλό να βασιλεύει και το κακό να παραμονεύει πάντα στα σκοτάδια, ίσως πιστέψεις κι εσύ. Μάλιστα όπως μας είπε κι ένας ντόπιος πανδοχέας -του οποίου η ομοιότητα με τρολ ήταν τρομερή- τα τρολς δεν είναι κάποια μυθικά πλάσματα, αλλά οι πρώτοι άνθρωποι που έζησαν στην Ισλανδία πριν από οποιονδήποτε άλλον. Φυσικά υπάρχουν κάποια τρολς των οποίων το όνομα έχει πάρει μυθικές διαστάσεις, όπως η Gryla η οποία είναι η μητέρα των “13ων Άη-Βασίληδων”, έχει ένα μεγάλο καζάνι και κάνει στιφάδο τα άτακτα παιδιά!

Gryla Troll
Gryla Troll

Τα πρόβατα
Δεν έχεις δει πιο όμορφα πρόβατα! Από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, είναι παντού σε όλες τις εκτάσεις δεξιά και αριστερά των δρόμων και είναι πολλά. Ενδεικτικα να σου πούμε μόνο ότι ο πληθυσμός τους είναι περίπου 800.000 έναντι των 400.000 που είναι οι κάτοικοι! Είναι πιο μακρύτριχα από τα δικά μας, η φυλή τους είναι από τις πιο καθαρόαιμες στον κόσμο και η γούνα τους είναι πάρα πολύ πυκνή, ζεστή και μαλακή, για να μπορούν να αντέχουν τις αρκτικές θερμοκρασίες της Ισλανδίας. Πανέμορφα και τροφαντά, από τις πιο ωραίες εικόνες που μας χάρισαν είναι να βόσκουν αμέριμνα σε ένα απόκρημνο λιβάδι με τον μαύρο ατλαντικό να σκάει από κάτω τους, ανυποψίαστα για την ομορφιά που συντελούνταν εκείνη τη στιγμή.

Πρόβατα Ισλανδία
Πρόβατα Ισλανδία

Επίσης τα άλογα, είναι πολύ χαρακτηριστικό γνώρισμα της Ισλανδίας, καθώς τα συναντούσαμε καθημερινά. Μπορεί να μοιάζουν περισσότερο με πόνυ, λόγω όμως της δύναμης τους είχαν γίνει τα άλογα των Βίκινγκς!

Άλογα στην Ισλανδία
Άλογα στην Ισλανδία

Οι απέραντες εκτάσεις και η ελάχιστη ανθρώπινη επέμβαση
Αυτό ήταν πραγματικά απίστευτο! Σκέψου τώρα να είσαι στο δρόμο και να απλώνονται μπροστά σου απέραντες εκτάσεις διαφορετικής μορφολογίας η κάθε μία. Και σε αυτές τις απέραντες εκτάσεις το πλάτος του δρόμου να είναι το ελάχιστο δυνατό. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα κάποιες γέφυρες είναι τόσο στενές, που δεν χωράνε να περάσουν ταυτόχρονα δύο αυτοκίνητα, έτσι υποχρεούται κάποιος από τους δύο οδηγούς να περιμένει. Μπορεί ακόμα να οδηγήσαμε δύο και τρεις ώρες χωρίς να συναντήσουμε ίχνος σπιτιού ή “πολιτισμού”.

Ring Road Ισλανδίας
Ring Road Ισλανδίας

Τα βουνά
Δεν υπάρχουν ίδια βουνά στην Ισλανδία! Όλα είναι εντυπωσιακά και δημιουργημένα για να βρίσκονται εκεί και να σου προκαλούν το δέος. Κάποιο μπορεί να έχει μια ολοστρόγγυλη κορυφή, ενώ κάποιο άλλο μία εντελώς μυτερή. Κάποιο βουνό θυμίζει περισσότερο το Τείχος από το Game of Thrones, κάποια έχουν εντελώς λείες πλαγιές σαν να έχουν σμιλευτεί με μία τεράστια σπάτουλα και ταυτόχρονα οι κορυφές τους να είναι τελείως άγριες, σαν δύο διαφορετικά κομμάτια. Κάποια έχουν μικρούς καταρράκτες και έναν πολύ δυνατό αέρα να φυσάει στην κορυφή τους, σηκώνοντας τα νερά ψηλά και δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι “ατμίζουν”, ενώ υπάρχει κι ένα βουνό που έχει σχεδόν το σχήμα τέλειας πυραμίδας. Να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά σε όλη τη διαδρομή για να συλλέξεις τους περισσότερους σχηματισμούς!

Βουνό Kirkjufell
Βουνό Kirkjufell

Οι καταρράκτες
Η ισλανδία έχει πάνω από 2.500 καταρράκτες! Θέλεις καταρράκτη που να χύνεται μπροστά από σπηλιά και να περνάς από πίσω του; Έχει. Θέλεις καταρράκτη στις εκβολές του οποίου να σχηματίζεται ένα τέλειο, φωτεινό ουράνιο τόξο, τόσο ευκρινές ώστε αν θέλεις μπορείς να σταθείς στη βάση του; Έχει. Θέλεις έναν τεράστιο καταρράκτη, που σχηματίζεται από το λιώσιμο του μεγαλύτερου παγόβουνου στην Ευρώπη και βρίσκεται στη μέση ενός απέραντου σεληνιακού τοπίου; Έχει! Στην Ισλανδία βρήκαμε τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες, όλοι τόσο διαφορετικοί που δεν τους βαριέσαι ποτέ.

Καταρράκτης Seljalandsfoss
Καταρράκτης Seljalandsfoss – Ισλανδία

Οι θερμοπίδακες και οι θερμές πηγές
Άλλη μία τρέλα της φύσης! Η γη να βράζει, καυτό νερό να αναβλύζει και να κοχλάζει, έντονοι υδρατμοί και το αποκορύφωμα; Ο Geysir, ο μεγαλύτερος θερμοπίδακας που σκάει κάθε 8 με 10 λεπτά περίπου. Χωρίς καμία προειδοποίηση, ξαφνικά ένας τεράστιος πίδακας νερού εκτοξεύεται σε ύψος 30 μ. Το νερό δεν είναι απλά ζεστό, είναι βραστό και το θέαμα τουλάχιστον εντυπωσιακό. Οι θερμοπίδακες, όπως και οι θερμές πηγές προκύπτουν από ενεργά ή ανενεργά ηφαίστεια και την ενέργεια που παράγεται από αυτά, την εκμεταλλεύονται για την καθημερινή τους ζωή.

Γεωθερμική περιοχή - Geysir
Γεωθερμική περιοχή – Geysir

Οι μαύρες παραλίες και ο ατλαντικός ωκεανός
Από τις κορυφαίες στιγμές του ταξιδιού μας, ήταν η απίστευτη θέα -από το δρόμο πολλές φορές- της μαύρης άμμου που χαρακτηρίζει τις παραλίες της Ισλανδίας σε συνδυασμό με τα απλωτά, με δαντελένιο τελείωμα κύματα του ατλαντικού ωκεανού. Μας έδιναν την αίσθηση του σκοτεινού και απόμακρου, έτσι μέναμε από μακριά μόνο να θαυμάζουμε αυτό το υπερθέαμα και μία μέρα σταθήκαμε αρκετά τυχεροί ώστε να διακρίνουμε πτερύγια φαλαινών να κολυμπούν στα σκοτεινά νερά.

Μαύρη παραλία - Kirkjufjara
Μαύρη παραλία – Kirkjufjara

Το βόρειο Σέλας
Δε θα μπορούσε να λείπει το Βόρειο Σέλας από τη λίστα με όσα μας έκαναν εντύπωση από το ταξίδι μας στην Ισλανδία! Επειδή όμως είναι μία ολόκληρη εμπειρία από μόνο του, περισσότερα μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Aurora Iceland Altervan
Aurora Iceland Altervan

Φυσικά είναι πολλά ακόμα αυτά που μας έκαναν εντύπωση στην Ισλανδία, αν και το πιο σωστό θα ήταν να λέγαμε ότι όλα μας εντυπωσίασαν και μας έκαναν να αναφωνούμε διαρκώς. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο μέρος στη γη με το οποίο να μπορεί να συγκριθεί, είναι λες και κάποιος συγκέντρωσε σε πολύ μικρή έκταση, όσα περισσότερα εντυπωσιακά στοιχεία της φύσης μπορούσε. Αλλά ότι κι αν λέμε εμείς μόνο όταν το ζήσεις θα μπορέσεις να καταλάβεις. Are u ready?

Altervan Ταξίδια

Βρες εδώ τα πιο budget friendly roadtrips.

Ακολούθησε μας στο Facebook και στο Instagram για να μη μένεις απ’έξω.

Με αγάπη για τα ταξίδια, τα roadtrips και την περιπέτεια.

Η ομάδα του Altervan