fbpx
Βορειο Σελας aurora ισλανδια

Βόρειο Σέλας στην Ισλανδία

Ισλανδία τέλη Οκτωβρίου.

Ο καιρός είναι καλός και οι συνθήκες κατάλληλες για να πετύχουμε το Βόρειο Σέλας, τα ουράνια φώτα με τις μυθικές διαστάσεις! Έτσι όλη μέρα γυρίζουμε κι εξερευνούμε και μόλις πέσει η νύχτα προσμένουμε. Επιστρέφοντας το βράδυ στο σπίτι, το ξενοδοχείο ή το καταφύγιο χωριζόμαστε ανάλογα με τις προτεραιότητες του καθενός. Έτσι κάποιοι θα πάρουν το μπάνιο τους, άλλοι θα φορέσουν τις άνετες πιτζάμες τους και θα αράξουν στον καναπέ και άλλοι θα ετοιμάσουν ζεστή σούπα και τσάι.. Και εκεί που αφήνεσαι στο χουχούλιασμα και στη ζέστη του σαλονιού, στα γέλια και στις συζητήσεις, εκεί είσαι έτοιμ@ να απολαύσεις έναν γλυκό υπνάκο, ξαφνικά το κινητό αρχίζει και χτυπάει!

Μέσω μιας εφαρμογής, σε ειδοποιεί όταν κάποιος σε σχετικά κοντινή σου απόσταση έχει δει το Βόρειο Σέλας. Ντιν! Κάποιος το είδε. Ντιν, ντιν, ντιν ντιν, οι ειδοποιήσεις δεν έχουν σταματημό! Και τότε βιώνεις μερικά από τα πιο μαγικά δευτερόλεπτα της ζωής σου σε αργή κίνηση.. Όλοι αρχίζουν και φωνάζουν, επικρατεί ένα χάος, ένας αναβρασμός “το Βόρειο Σέλας, πάμε γρήγορα, είναι κοντά”. Η έξαψη, η λαχτάρα και η ανυπομονησία που νιώθεις εκείνη τη στιγμή συγκρίνεται μόνο με την προσμονή της συνάντησης του πρώτου σου έρωτα, μέσα σου ξυπνούν ορμητικά τα συναισθήματα, που δεν πίστευες ότι θα ξαναζήσεις! Εκείνη τη στιγμή ότι και να κάνεις, όπως και να είσαι, σταματάς τα πάντα, φοράς το μπουφάν σου και βγαίνεις για κυνήγι. Ένα κυνήγι όμως αλλιώτικο από τα άλλα, ένα κυνήγι που ίσως δεν πίστευες ότι θα κάνεις ποτέ. Πας να κυνηγήσεις το άπιαστο, να αιχμαλωτίσεις τη μαγεία τη στιγμή που συντελείται..

 

Το Βαν γεμίζει, όλοι τρίβουν τα χέρια τους για να ζεσταθούν. Δεν είναι και λίγο να ξεσηκωθείς στο πιο γλυκό χαλάρωμα. Ξεκινάμε για την πιο κοντινή προς το Βόρειο Σέλας κατεύθυνση. Το Βόρειο Σέλας είναι σαν τα αστέρια, για να φανεί χρειάζεται σκοτάδι. Εξάλλου η μαγεία εμφανίζεται πάντα σε κάποιο μέρος μακριά από τα φώτα της πόλης. Για καλή μας τύχη το πιο εύκολο πράγμα στην Ισλανδία είναι να βρεις ένα σκοτεινό σημείο. Έτσι γρήγορα παρκάρουμε μέσα στην αγκαλιά της νύχτας με τα χιλιάδες αστέρια πάνω μας. Κατεβαίνουμε από το Βαν και ξεκινάμε την αναζήτηση στον παγωμένο ουρανό. “Βλέπεις τίποτα;, φαίνεται κάτι;” λέμε συνεχώς ο ένας στον άλλον.. και περιμένουμε.. Ο οδηγός μας ενημερώνει πως σε λίγο θα φανεί. Πρέπει να περιμένουμε. Κάποιοι θα αποκοιμηθούν μέσα στο Βαν. Άλλοι θα συνεχίσουν τις κουβέντες. Οι πιο πεισματάρηδες όμως θα μείνουν έξω και θα περιμένουν, οργώνοντας τον ουρανό από άκρη σε άκρη.

Η ώρα περνάει και αποδέχεσαι το γεγονός ότι μάλλον σήμερα δεν είναι η τυχερή σου μέρα. Έχει συμβεί άλλωστε, όλα τα προηγούμενα βράδια να περιμένουμε άδικα, προσμένοντας κάτι που δεν ήταν τυχερό να δούμε εκείνο το βράδυ. Και ξέρεις και τόσους που ταξίδεψαν βόρεια δεν είχαν την τύχη να το δουν. Ας φύγουμε, η ώρα πέρασε, κάνει κρύο.. Όμως ο οδηγός μας επιμένει. Κάντε λίγη υπομονή, ας περιμένουμε λίγο ακόμα.

Altervan Ταξίδια
Altervan Ταξίδια

Και εκείνη τη στιγμή το Βόρειο Σέλας αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του. Στην αρχή δεν το πιστεύει κανείς μας, είναι μικρό, είναι μακριά, θα είναι σύννεφο. Γρήγορα όμως το σύννεφο μεγαλώνει, γίνεται κύμα φωτεινό και απλώνεται αιθέρια στον ορίζοντα. Με ένα φως απόκοσμο, αλλάζει συνεχώς. Φωτίζει λίγο εδώ, περισσότερο εκεί με έντονες πρασινωπές αποχρώσεις να ξεχωρίζουν σε όλη του την έκταση. Και εμείς αρχίζουμε και φωνάζουμε. Αγκαλιαζόμαστε και χοροπηδάμε από τη χαρά μας, “Ναι είναι το Βόρειο Σέλας, είναι στα αλήθεια, κοίτα κοίτα!”

Ποιες λέξεις να περιγράψουν τη στιγμή; Ποια συναισθήματα να χωρέσουν σε εικόνες από ένα γκρουπ 18 ταξιδιωτών από Ελλάδα, που κάθονται και κοιτούν σαν χαμένοι το ουράνιο κύμα; Με μια αίσθηση πρωτόγνωρης χαράς και μια αίσθηση κατάκτησης για κάτι που δεν ήταν ποτέ δικό μας. Με τα μάτια μας ανοιχτά για να χωρέσουμε όσα πιο πολλά λεπτά από τη μαγεία μπορούμε. Μικροσκοπικοί μέσα στην τεράστια νύχτα με τις πράσινες δε εκλάμψεις να χοροπηδούν πάνω από τα κεφάλια μας, λέγοντας μας κάτι πολύ σοφό: ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν.

 

Aurora Iceland Altervan
Βόρειο Σέλας – Ισλανδία

 

Βρες εδώ τα πιο budget friendly roadtrips.

Ακολούθησε μας στο Facebook και στο Instagram για να μη μένεις στην απ’έξω.

Με αγάπη για τα ταξίδια, τα roadtrips και την περιπέτεια.

Η ομάδα του Altervan.