fbpx
Iceland safest country

Ισλανδία: Η πιο ασφαλής χώρα για να ταξιδέψεις το 2020

Η Ισλανδία αν και φημίζεται για την εξωπραγματική ομορφιά της,  αυτή τη φορά δε διεκδικεί κάποιον τίτλο ομορφιάς. Βραβεύτηκε από τον οργανισμό International SOS, ως η ασφαλέστερη χώρα, παγκοσμίως, για να ταξιδέψεις το 2020.

Τα αγαπημένα μας αξιοθέατα σε όλον τον κόσμο αρχίζουν να ανοίγουν και πάλι σιγά σιγά το ένα μετά το άλλο, για να μας υποδεχτούν, φαίνεται όμως πως πολλοί ταξιδιώτες είναι αρκετά επιφυλακτικοί στο να ταξιδέψουν. Τα μέτρα που έχουν πάρει οι κυβερνήσεις σίγουρα επηρεάζουν την καθημερινότητα που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα, αφού ακόμα και μια βόλτα στις αγορές κάποιας ευρωπαϊκής πόλης, μπορεί να σημαίνει οτι θα πρέπει να φοράμε μάσκα και να συμμορφωνόμαστε με τις αποστάσεις και τους κανόνες που έχει ορίσει το κάθε κράτος. Επίσης, δεν είναι λίγες οι χώρες, οι οποίες προκειμένου να διαφυλάξουν τη δημόσια υγεία, βάζουν τους τουρίστες σε καραντίνα εώς και 14 ημερών από την είσοδο τους στη χώρα.

Ρέικιαβικ Ισλανδία
Ρέικιαβικ Ισλανδία

Εάν όμως υπάρχει ένας προορισμός που μπορεί να μετατραπεί σε μια ιδανική απόδραση από το Covid-19, αυτός είναι η Ισλανδία. Πρόσφατα έχει κερδίσει πολλές επιδοκιμασίες σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης και την αντιμετώπισης του κοροναϊού, έχοντας διατηρήσει το ξέσπασμα του υπό έλεγχο χωρίς μάλιστα να επιβάλει τραγικά και ακραία μέτρα.

 

Πώς το πέτυχε αυτό;

Η Ισλανδία άρχισε να αντιμετωπίζει τον Covid-19 από τον Φεβρουάριο, δηλαδή πολύ πριν φτάσει στο νησί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ έκανε μαζικά και πολυάριθμα τεστ ακόμη και σε άτομα που δεν εμφάνισαν συμπτώματα του ιού. Είναι ενδεικτικό μάλιστα πως έχει κάνει τα περισσότερα κατά κεφαλή τεστ από οποιαδήποτε άλλη χώρα! Με τον εντοπισμό και την απομόνωση των ατόμων θετικά σε Covid-19, η Ισλανδία κατόρθωσε να μείνει μακριά από ένα γενικό και ακραίο lock down, ενώ παράλληλα περιόρισε και τη διασπορά. Το αποτέλεσμα είναι ένα έθνος με μόνο 1.802 περιπτώσεις και 10 θανάτους. Το εκτιμώμενο ποσοστό θνησιμότητας από τον ιό είναι 0,6%, πολύ χαμηλότερο από αυτό της Γαλλίας, της Ιταλίας ή της Σουηδίας.

Παρόλο που πολλές φορές η Ισλανδία έχει αποδείξει πως είναι μία από τις πιο όμορφες χώρες στον κόσμο με αδιαμφισβήτητη, εξωπραγματική ομορφιά, (δείτε εδώ γιατι) αυτήν τη φορά μας προκαλεί να τη θαυμάσουμε για ένα διαφορετικό λόγο, αυτόν που τη θέλει ως την ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο για να ταξιδέψει κανείς, όπως βραβεύτηκε από τον οργανισμό International SOS, για το 2020.

Ο οργανισμός International SOS, έχει δημιουργήσει έναν διαδραστικό χάρτη, όπου προβλέπει τα ασφαλέστερα και πιο επικίνδυνα μέρη ανά τον κόσμο, για να ταξίδια κάθε είδους, με βάση τις υποδομές κάθε χώρας, αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν σε κάποιον ταξιδιώτη σε επίπεδο υγείας και προσωπικής ασφάλειας.

Χάρτης οργανισμού παγκόσμιας ειρήνης
Χάρτης οργανισμού παγκόσμιας ειρήνης

 

Όλες οι υποψήφιες χώρες κατατάχθηκαν σε διάφορες κατηγορίες κινδύνου ως εξής: ασήμαντος, χαμηλός, μεσαίος, υψηλός και ακραίος, με τις χώρες χαμηλού κινδύνου να επισημαίνονται με πράσινο χρώμα, μεσαίου με κίτρινο, υψηλού με πορτοκαλί, πολύ υψηλού με κόκκινο , και με μωβ οι χώρες «μεταβλητού» κινδύνου.

O οργανισμός International SOS διενήργησε ανάλυση κινδύνου αναφορικά με την πολιτική βία, τις κοινωνικές αναταραχές, τα βίαια εγκλήματα, την ευρωστία των μέσων μαζικής μεταφοράς, τις εργασιακές σχέσεις, την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών ασφαλείας, την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την ευαισθησία της χώρας σε φυσικές καταστροφές.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης ανέφερε τις ακόλουθες χώρες που προέκυψαν ως τις ασφαλέστερες στον κόσμο για το 2020:

10 ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο 2020

  1. Ισλανδία 
  2. Νέα Ζηλανδία
  3. Πορτογαλία
  4. Αυστρία
  5. Δανία
  6. Καναδάς
  7. Σιγκαπούρη
  8. Σλοβενία
  9. Ιαπωνία
  10. Τσεχική Δημοκρατία

Όμως για την Ισλανδία, δεν είναι η πρώτη φορά που της απονέμεται αυτός ο τίτλος, αφού και για το προηγούμενο έτος το Global Finance Magazine κατέταξε το νησί ως την «ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο για το 2019», ενώ είχε κερδίσει τον τίτλο και για το 2018, όπου μπορείς να διαβάσεις εδώ περισσότερες πληροφορίες.

Η κορυφαία θέση της Ισλανδίας κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς έχει πολύ χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας, χαμηλό ποσοστό κατά κεφαλήν δολοφονίας, ανεπτυγμένη οικονομία και ανεπτυγμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, είναι μία από τις 10 πιο ασφαλείς χώρες για ταξιδιώτες 🏳️‍🌈 LGBTQ στη λίστα «Οι πιο επικίνδυνες (& ασφαλέστερες) χώρες για LGBTQ + Travel in 2019»

Αναφορικά μόνο, τα πιο επικίνδυνα μέρη στη γη για το 2020, σύμφωνα με το Travel Risk Map, είναι η Λιβύη και η Σομαλία.

Σίγουρα θα αργήσουμε πολύ να επισκεφθούμε τις δύο τελευταίες χώρες, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ισλανδία να μας περιμένει για πολύ ακόμα!